終於等到《我們停戰吧》首映禮啦!
一早就收到預告,知道可盈公主今晚會偕同文龍王子一起出席。

但早前己經飛奔至港觀看口碑場的婕兮再也無能力參加首映禮啦!
哎,我無緣的公主啊!

結果,沒想到今晚最大的驚喜是~小小公主天若也盛裝出席啦!
原來是乖女說什麼也要參加老爸的盛事。
哈,看來王子老爸是今晚作夢也會笑啦!





林文龍個囡囡一啲都唔怯場。


林文龍唔畀囡囡做星二代:起碼讀完書先


藝人林文龍有份投資的電影《我們停戰吧!》舉行首映禮,太太郭可盈帶埋5歲大的囡囡津津現身支持丈夫,郭可盈透露原本未有安排明天要上學的囡囡出席,但囡囡堅持要現身支持爸爸。見津津面對鏡頭毫不怯場,更親吻爸爸,林文龍指女兒大膽,笑謂囡囡「兩個都黐到實」。

郭可盈被問會否為老公復出,她謂:「都希望遇到好嘅劇本。」至於林文龍有否力邀太太演出,他笑謂:「要用力邀架咩?如果適合嘅一定會用佢。」

談到囡囡在鏡頭前表現大膽,問到會否讓囡囡演出,林文龍說:「依家唔啦,起碼等佢讀完書先。(依家多星二代出道?)人哋啲星二代大個啦嘛。」郭可盈表示囡囡吸收力強,看過爸爸的演出即可一字不漏重演,她透露女兒未有表示想拍戲,但就很有天份。

問到對票房有沒有信心,林文龍說:「票房就冇人知喇,但拎咗咁多獎好開心,而且十場優先場反應好,有啲觀眾仲話會再買飛再睇。」至於有否信心在香港的電影頒獎禮中奪獎,他則表示平常心:「有好多強勁對手,有提名已經好開心,有獎就更加好啦。」郭可盈則指電影口碑好已是很好的鼓勵。


林文龍個囡囡同佢好似樣。



黃玉郎(右)見到林文龍個囡囡好興奮。



做訪問嗰陣,津津一度將頭埋喺爸爸嘅膊頭上,好嬌嗲。



雖然囡囡咁有表演天份,但係林文龍就唔畀佢做星二代...住,話要大個啲先喎。



津津真係表情多多。



郭可盈為咗撐老公,難得性感透視登場。



左起:楊受成、黃玉郎、黃柏高


on.cc東網專訊

on.cc東網 2015.09.13

婕兮亂語:
小津津完全搶晒風頭啊!
記者大人們好像一句都沒問關於電影的事厚!
不過沒關係,有見報就是好宣傳,希望電影票房能打平收支,
好讓第二部能順利進行啊!






處女作首映 林熹瞳倒奶同家姐玩咀嘴

藝人林熹瞳出席自編自導自演的電影《我們停戰吧!》首映禮,她隆重其事,身穿露肩長裙倒奶現身,佢仲不時烏低身整理裙擺,又與家姐陳聞平大玩咀嘴。

電影在海外影展勇奪27個獎項,她表示自己不評論票房成績,但十場優先場有八成入座率,尤如打了強心針,她亦透露第二部作品亦由她撰寫,目前積極於內地發掘一線女演員擔任女主角,她說:「第二部唔會做女主角,但係演其中一個角色,因為會打入內地市場,我喺香港都係新人,喺大陸就仲新!」不過她表示女主角人選仍在洽談中,未能透露細節。






on.cc東網專訊

on.cc東網 2015.09.13




譚耀文中秋開工 小朋友詐晒型

藝人譚耀文出席電影《我們停戰吧!》首映禮,片中客串的他表示已看過電影,對於電影在海外影展中奪27個獎項直言開心,笑謂太太的朋友質疑奪獎是否作假,他說:「佢哋話冇強卡士,冇緋聞,點解會拎咁多獎,我話細片唔使作假,大片作假咪拎百幾個獎!叫佢哋睇咗就知!」他亦透露太太會前來支持電影。

被問中秋有否需要工作?他說:「要呀。(小朋友詐型?)詐咗啦,買多幾個燈籠,早啲陪佢哋賞月,燒嘢食囉!」




on.cc東網專訊

on.cc東網 2015.09.13




林熹瞳計劃拍驚慄懸疑片 搵內地一線演員主演

電影《我們停戰吧!》今日就喺圓方舉行首映禮,電影由林文龍、林熹曈、黃玉郞一齊投資,呢套電影喺上映之前,已經喺海外嘅電影節攞咗27個獎。今晚艾威、張文慈、黃美棋、楊受成、蘇錦樑、林文龍太太郭可盈同囡囡林天若等等都有嚟到支持,林熹瞳同妹妹陳聞平影相嘅時候,仲扮鍚鍚0添。

林熹瞳就唔敢評論票房好唔好,佢話:「但之前聽啲發行講,話呢啲電影喺市面比較少,所以未必睇好,但之前十場優先場都賣得唔錯,叫做打咗支強心針。」林熹瞳又話依家寫咗另一個劇本,係一套驚慄懸疑片,叫做《只看看不見的東西》,到時想搵啲內地一線演員合作,但佢就話唔會做女主角,因為要票房有保證。問到搵咗咩內地一線演員,佢就就等落實先公布。

有份參演《我們停戰吧!》嘅譚耀文就話之前睇過試片,都係預期中嘅反應。譚耀文又話:「我家姐啲朋友問佢,話套戲又冇大卡士、又冇緋聞宣傳、又冇不和宣傳,點攞到27個獎,仲問係唔係造馬,我就同家姐講,話如果咁細個電影都要造馬,咁大電影咁要做過百個獎?」譚耀文就話中秋節要開工,而自己嘅小朋友都有投訴。








攝影:仇志德

蘋果日報 2015.09.13




林文龍囡囡撐新片

林文龍、郭可盈夫婦前晚帶同女兒林天若一家三口,以及林熹瞳、譚耀文、艾威及張文慈等,在圓方出席電影《我們停戰吧!》首映禮,郭可盈說:「囡囡話要支持爸爸,佢好大膽,又好鍾意同人傾偈。」林文龍則說:「如果唔係有咁多相機喺度,佢已經唱歌跳舞。」

電影在海外各地的電影節共獲得27個獎項,自編自演的林熹瞳透露正寫另一個驚慄懸疑劇本《只看看不見的東西》,打算邀請內地一線演員合作。此外,譚耀文笑言被友人質疑《我》片沒大卡士及宣傳不多,竟然連獲多獎,被懷疑是否造馬:「如果咁細嘅戲都要造馬,咁大電影咪要造過百個獎?」

採訪:馬建華
攝影:仇志德


蘋果日報 2015.09.14



林文龍不想愛女當童星

玉郎與林文龍合作投資的電影《我們停戰吧!》前晚舉行首映禮,電影曾在多個國家奪得27個獎項,不少圈中人包括黃柏高、楊受成、朱慧敏等均來捧場。<採訪>陸曼美 <攝影>文

林文龍與郭可盈帶著5歲的女兒津津看首映,郭可盈表示,女兒隔天要上學,原不打算出席,但愛女卻堅持要來捧爸爸場。問郭可盈會否為老公而復出,她表示遇到好劇本就會。林文龍則笑言:「不用力邀吧!有合適劇本,一定會請她。」問林文龍會否讓女兒演戲,他說:「不會了,讀完書再說,雖然有很多星二代出道,但出道的星二代都長大成人,我女兒太小了。」 郭可盈則表示女兒喜歡唱歌、跳舞,吸收能力強,看過爸爸演戲,她可一字不漏唸出整段對白,有演戲天分。

譚耀文中秋開工被子女投訴

譚耀文在今次電影中只是客串演出,對於本片屢獲獎項,他笑言開心:「我太太的朋友質疑,問我奪獎是否作假?電影既沒強勁卡士,演員又沒傳緋聞,我說低成本製作無需作假,要她們看電影便知!所以太太都有來支持。」中秋節近,譚耀文因要開工,被小朋友投訴,他唯有買多幾個燈籠,一家人提早燒烤賞月補數。

監製及主演林熹瞳身穿露肩長裙出席首映,在台上與姐姐陳聞平親嘴影相。她表示,首部自編自演的電影,能在海外影展勇奪27個獎項,早前有十場優先場,每場都有八成入座率,令她信心大增,所以第二部作品亦由她撰寫,但不會擔當女角,為打入內地市場,會用內地一線女演員擔任女主角。

成報 2015.09.14




郭可盈挺老公新戲 林文龍拒讓女兒當童星

林文龍、林熹瞳、譚耀文等昨日出席電影《我們停戰吧!》首映。林文龍太太郭可盈攜女兒現身,問到會否讓女兒當童星? 林文龍直言現在不會。









新浪圖集 2015.09.13



《我們停戰吧!》首映

獲電影發展基金融資製作的電影《我們停戰吧!》今晚舉行首映禮。電影總開支975萬元,政府出資195萬元。

《我們停戰吧!》由陸天華執導,林文龍、林熹瞳、譚耀文和湯怡主演,透過描述一段不獲外界認同的師生戀,思考愛情本質和對香港的感情。

電影在海外奪得27個獎項,香港電影發展局秘書長馮永表示,電影製作團隊大多是本地資深電視從業員,電影榮獲多個國際奬項,足證他們的製作實力。

政府於2015年5月再為電影發展基金注資2億元,以增加本地電影製作和培育人才。2007年至今,基金共批准32項電影製作融資申請,涉及8,802萬元。

香港政府新聞網 2015.09.13









































tag:林文龍, Frankie Lam, 電影首映禮, 我們停戰吧, The Merger, 譚耀文, Patrick Tam, 林熹瞳, Rachel Lam, 郭可盈, Kenix Kowk, 林天若, 津津, Tania Lam, 港片, 電影
文章標籤
創作者介紹
創作者 婕兮 的頭像
婕兮

BELOVED

婕兮 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()